Меню сайта
Время
Съезд нихалоевцев
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2015 » Июль » 4 » «Аьхкенан дIахецарш» = 1
12:18
«Аьхкенан дIахецарш» = 1
БИСМИЛЛАХIИРРОХЬМАНИРРОХЬИЙМИ!

Кхузаманан, «демократин» дахарца вехачуьнга а ца кхойкху, питанче еша а ца боху, хийрачу орам тIе, шен маргIал доьгIначуьнга безам а бац. Суна везарг ву: тешар дерг; ненан мотт бицбина воцург; дайн ламасташ16 лорург; бакъ орам лоьхург; шен халкъах дог лозург; Iожалла тIеэцна а, сий ларориг; Даймахкан сибат дайча, дог асаре хуьлуш верг; иштта, дохко ваьлларг а.
СУЛЕЙМАН АСЛАМБЕКОВ
         
          Данный художественно-исторический труд, объёмом около тысяч страниц, рассказывают об историческом прошлом нахских племён вокруг даты 1266-65 года до нашей эры. Хотя описываются события периода двух лет, за счёт исторических справок и аналитических материалов, я решил расширить историю на несколько сот лет. Этот период нам интересен тем, что тогда складывались первые ростки возобновления единобожия среди «нах-хуррито-урартийских» племён, во главе с пророком Ибрахимом1 (Ибрагим).
Этот период знает также «троянскую войну» и начало миграционных процессов на Северный Кавказ, второй волны мигрантов «нахи-хурритских» племён, которые были создателями «Кобанской» и «Каекенто-Харочоевской культуры».
          После десятилетнего унижения ассирийцами2 самолюбия «нахи-хурри-урартийской» знати, поддерживаемые Хеттским царём Хаттусили-III3 , народы «Наири» (во главе с царём из страны «Мехри»4), поднимают восстание с целью низложения ассирийского гнёта. В этом восстании принимали участие люди, уверовавшие в единого Бога. Многие воины «Наири» (Нах-Ари) погибают в борьбе за свою личную свободу и независимость страны, и одерживают временную победу. В том числе и единобожники. Из-за отсутствия единства среди царей, по причине нейтралитета большей их части, они не смогли закрепить военные успехи. Где со стороны опомнившегося царя «Ассирии», появилась угроза, который во имя мести за своё поражение, мог напасть всей своей мощью на разрозненные силы восставших.
          Когда пришла новость о смертельном ранении наследника престола «Ассирии» Ашшареда (он же Салманасар), старый царь Ададнерари5 (Адад-На-арара) получил приступ и слёг в постель с тяжёлым недугом. Духом сильный царевич Ашшаред, быстро поправился от болезни. Он задумал к следующему сезону, основательно подготовиться к войне и освободить от «нахринцев» отвоёванные земли, повторив завоевательный путь своего отца 1275 года до н.э.
          Также, не выдержав поступок сына, который нарушил его клятву, данное им богу «Ашшуру»6 десять лет назад, от психологического удара смертельно заболел царь «Митанни» Шаттуари-I. Дело в том, что его сын Васашатта, морально поддержал восстание царей «Наири» против «Ашшура», и по мнению отца, разгневал «бога болезней» «Исхару» («Исс-Хьара»).
          Царь «Хетти» Хаттусили-III и его сын Тудхалия, имели планы сделать «Митанни7» и мелкие царства горцев «Наири», своей буферной зоной, в борьбе против «Ассирии». Но в это время с запада, у хеттов появилась новая угроза в лице «ах-хи-йа-ва» - ахейские племена. Из-за болезни глаз, из района «Хабурский треугольник», вернулся в свою столицу, царь Хаттусили-III. Он отзывает своего сына Тудхалия из театра военных действий и направляет устранить западную угрозу. Не оправившись от своей болезни, в том году умрёт царь «Хетти» Хаттусили-III.
          Таким образом, появилось новое поколение молодых правителей, которые в течение ещё несколько лет заменят отцов-правителей государств: «Митанни», «Хетти», «Ассирии», «Кар-Дуни-йа-са»8 (он же, бывший Вавилон, но под касситами9) и некоторых царств «Наири». Зная, что дела отцов уйдут в небытие, их потомки решили превзойти своих отцов яркими делами и успехами. Только сын Ададнерари-I-го (Адад-На-арара), в точности повторил завоевательный путь отца, вновь оккупировав земли «нах-хурри-урартов». Ему очень помогала, «старая гвардия» отца.
          Молодой царь «Митанни» Васашатта, не приемлет другого бога кроме «бога грозы» «Тейшеба» («ТIой-Ша-ба»)10 . А рядовым «наирцам», приемлема идея «бога войны» «Халда» («ХIал-Да»)11 , а также единого Бога «Алалу» (он же «ХIал-Эла»), называемым Ибрахимом «Эллах» («Эла-ба-х» - «Всевышний есть страж»). Занятый западными делами Тудхалия, опять не придёт на помощь царю «Митанни» как обещал. И на него двинется, мощная армия «Ассирии» во главе с Ашшаредом, называющий себя полководцем царя Ададнерария (Адад-На-арара).
          В Харране живут, три религиозные партии: а). «Нах-хурри» - единобожники, последователи Ибрахима; б). Хурритская партия «ТIой-Ша-ба», «бога грозы»; в). Семиты, с формирующейся партией «бога луны» «Син» («Си-Hа»)12 , которая не приемлет бога «Ашшура» и поэтому привлекательна для части хурритов13 .
          В своей статье я показываю, период путешествия героев романа, из «Святой рощи» (Еза Боьлака) в город Харран, в гости к Ибрахиму. Семь героев прибудут в Харран, потом и в столицу «Митанни», «Вассуканни» (ист. «Вашшуканни»). Они встретятся с пророком и с царевичем Васашаттой.
          В гостях у Ибрахима, вы услышите его рассказ, как он пришёл в единобожие. Он также посоветует гостям, вести разъяснительную работу Единобожия, как среди простых граждан, так и «маров» - высший слой общества. А при встрече с Васашаттой, царевич, обещает Эйа, встретится с будущим царём «Хетти».
          Старейшину Эйа, который был во главе этой делегации, на обратной дороге при очередном ночлеге, во время сна смертельно ужалит тарантул. Предсмертное откровение убеждённого монотеиста Эйа, взволнует как Ваване, так и других участников путешествия. Эйа предложит, перед предстоящим долговременным противостоянием с «Ассирией», новую концепцию. Он расскажет о целесообразности объединения горцев «нах-урартов», вокруг «бога войны» «ХIал-Да», ибо «хурриты-митаннийцы» сдают свои позиция в Харране. Зная о дальновидности своего наставника и то, что сознание друзей не способно без материального восприятия, только на одном воображении принять Всевышнего, убеждённый монотеист Ваване соглашается сделать ставку на «ХIал-Да», но без других богов.
          Сын Ашшареда (он же Салманасар) Тикульти-Нинурт 14 (он же «Намруд», «Нимврод»), уничтожить ростки единобожия в Харране. Большая часть «харранцев», со своими традициями и адатами уходят на Северный Кавказ и Закавказье. Оставшаяся часть «харранцев» заменят, и ассимилирует «семиты». Таким образом, в конце краха империи «Митанни», в Харране утвердится культ «бога луны – Син». А вторая часть, перебравшаяся в район трёх озёр (Ван-Урмийа-Севан), заложит основу для объединения мелких государств «Биайниэли»15 (Ба-ийна-эли) в более крупное. В результате чего, они создадут централизованное государство «Урарту».
          Отличительная черта этого государства была тa, что она заменила тысячелетнюю «оборонительную доктрину» на «наступательную». Ненадолго, но всё же, она пережила своего ненавистного соседа «Ассирию», виновника гибели «Митанни».
          Другая часть мигрантов, ушедшая на Северный Кавказ, в своём воображении и в быту создадут, новый образ не воинственного бога, называемый «Да-Эла» (Деэла), который является среднее между «ХIал-Да» и «ХIал-Эла». Убрав статус божества вселенного «ХIал», они объединили два понятия «Да» и «Эла», где образовался простое понятие бога – «Деэла». Мелкие племена (тохIум, совр. тукхам), более поздней миграции, назовут своих богов «Матт-Эла», «Си-Эла».
          Таким образом, нахи вынужденные контактировать с кочевниками, позже противостоят и воинствующему христианству, возвратятся к элементом многобожия, в горах Северного Кавказа. Потребуется ещё полтора тысячелетний временной период, чтобы опять вернутся к единобожию. Утверждение, что чеченцы пришли в единобожие только 400 лет назад, это мягко говоря, сказки фальсификаторов. Мы трижды были в единобожии (до времён пророка Нухьа; во времена Ибрахима в «Хабурском треугольнике»; и на современном этапе), и дважды уходили в область многобожия (во времена потопа и после него; со времён Ибрахима /13-12 вв. до н.э./ до 7-8 веков нашей эры).
          Я мечтаю, чтобы наши потомки были свободными и процветающими, а также учились на ошибках старших, предков. И поэтому, я, хочу оставить для них хоть какую-то правду, чтобы они оберегали себя от повторения наших ошибок, тем более, и происки Сатаны. Ни один народ мира и даже евреи, не имеют такую богатую историю как нашу. Говоря «нашу» я подразумеваю не только вайнахов, но и весь пласт автохтонов Кавказа и Загросса, которые являются действительными хозяевами с истока человеческого бытия.
Египет, Хараппа, Китай начали развиваться только после нашей цивилизации. Наши древние предки заложили первую цивилизацию на земле и были единобожниками в допотопные времена и возвращались к нему во времена Ибрахима мир ему и окончательно после Мухаммеда (с.I.с).
          Если начать с какого-то отрезка времени, то просто невозможно восстановить правдивую нашу историю. Но когда слой за слоем, ты начинаешь перебирать все исторические свидетельства, увязывая их глобальными явлениями природы и обществ, то не так трудно отыскать правду, как бы она не была фальсифицирована. Просто, надо начать искать с истока и подвергать всестороннему анализу.
          Нашему народу сегодня не до истории. У него включился рычаг самовыживания и в этом виноваты мы сами, и однозначно, не только мы. Но придёт время, когда наш народ будет искать в мировом навозе свои корни и безвременно ушедших сынов во имя свободы, веры, народа и Отчизны. У нас нет ни одного художественно-историческое произведения о древнем мире, тем более на чеченском языке. И я надеюсь, что мои труды принесут хоть какую-то пользу, для тех, кто интересуются нашей историей и определит какие-то ориентиры для работы на этой ниве.
          Сюжет этой книги я старался приравнять как-то к сегодняшней картине нашего бытия, и мне кажется, можно на его основе, писать даже сценарий для фильма с национальной, объединяющей идеей. Почему бы и нет! Цель напечатания этой статьи на сайтe заключается в том, чтобы получить отзывы читателей. И поэтому я прошу вас присылать свои отзывы, вопросы и критику на эмайл: bart_iman@wp.pl
.
* * * * * * * * *
кху шийтта ​кийсако кхоьллиначу жузалган (статья) хьалхе а, тIаьхье а ю.
 
«Аьхкенан дIахецарш»

          Тудхали, Хаттуса пачхье дIакхайкхинчул тIаьхьа, хье ца луш, шайн коьрта гIалашка юхабирзира паччахьаш болу Нахса-Зихи а, Мут-Тейшеб а. Шайн сураш тIехь куьйгалла дан а, малхбалехь йолчу дуьхьалонан да хила а, коьрта баьччан метта, цара бухавитнарг вара ХурIад. Вовшашна кхиссарш яр бен, кхин боккха тIом бан лерина бацара, кхехкачу Iаламо боддина догIамаш долу сурхой а, церан баьччанаш а. Цунна бехке ерг йовхо хиларал совнаха, Ашшуран, Хаттусан, «Касса Дуни-йа-са» (Вавилон) паччахин дахарца, махкашца йоьзна галморзахаллаш а яра.
          «Касса Дуни-йа-са» паччахьан лаам гIевне бинарг, цунна дуьхьалаялла махкара тоба елахь, Адад-На-араран, Хаттусилин могашаллаш галаяларо, тIамца доьзнарг ханна юхатоьхнера. Юкъара барт кхоьллиначу «нах-арихойн» бархI паччахьан, таронца боьзна ницкъ кIезга хиларна, гIора тоьуш дацара церан сураш, шайна даима Iаткъам бийриг зеназа ван.
          Ашшур мехкан дозанца совцийначу сурашна оьшург латто, и паччахьаш шаьш оьшура церан мехкашкахь, доллу хьелаш цхьана хорша дерзо. Къибседехьара хьал, мелла а гIолехьа нисделлехь а, кху махкахь тоьлларг а, я эшнарг а вацара, леттачу цу шина агIонан. Изза хьал, къилбехьарчу агIонгахь а нисделлера, ахсур дерг а, диснарг шайн махка юхадаккхар а ца лерича. Толам, цигарчу «нах-арихошкахь» белахь а, хин йолу чеккхе, доккха хаттар долуш яра.

          Цхьана «дуннун»* юьстаха лаьттачу кхерча, чагIар дан бахначу тIемалошна хилла тешнабехк ца лерича, кху кхаа баттахь, цхьаа хийцам боцуш тийна дара хьал. ТIамехь жигаралла гайтиначу хьалханчашна юккъера ах, цхьана баттана, мукъа хан елира церан баьччано, шолгIачу баттахь, вукха декъе, садоIу рагI кховдора йолуш. Хьалхара, садоIачу тобанна юкъахь бара туртанаш, цу туртанин гIоьнчаш: Ваване, Варзап, АрцIиб, АлгIа, иштта кхин берш а. Царелла тIаьхьа, содоIа баха безарш бара: Алуани, Шильва, Аталь, Хилл-Кхира.

*«дунну» – Ашшур махкара, протоаккадойн орамах болчу бахархойн дехийлах «дунну» олуш хилла Невр Месопотамехь. Историно вайна бухабитина цхьатералла йолу кхетамаш бу «димту», «дунну» аьлла. Уьш хилла, ширачу оьмаран хенара чIагIбина бахамаш, дехийлаш. Масех «дунну» (я изза «димту»), вовшахкхеттачу дехилах «алу», «илу», я «или» олуш хилла цу кIоштахь даьхначу симитин (ашшурой) а, нах-хурри-урартхойх а орамах долчу адамаша.

          «Еза Боьлаке» боьду некъ юьхьара лаьцнера веа къонахчо. Ваванес леринарг дара, цигахь сеццачу къаночух, Эйах кхета. Ваванех хьаькхна волу девеши кIант Варзап, кху тIаьхьарчу хенахь, цунах къаста лууш вацара. Дела цхьаъ хилар къобалдечух кхетта, цуьнца паргIата къамел дан хьаьгна волчу АлгIас а, Кумме-ГIала ша вахале, кхаьрца цу боьлаке ваха сацам бира. Шен жима нускалх кхета вахарца боьзна лаам АрцIибас бовзийтача, накъосташа хьийзо ваьккхира иза. «Еза Боьлаке» чу а ца хьевзаш, шен гIоьнчаца, «Жима-ха-бу-аре» олу хица, Нахри-ГIала боьду некъ юьхьара лецира цо.
          «Аб» беттан кхозлагIачу дийнахь (1-ра июль), «Еза Боьлаке» дIакхечира кхо къонах коьртехь волу, шийтта стагах лаьтта и жима бIо. Новкъахь царех схьакхийтара, хIинццалца вайна вевезина воцучарех волу, кхин цхьаъ къонах а. ХIорш, лаккхара «марой» буй а хиъна, кхарех ларамаза схьакхеттачо, Сур-Шен а, Ахикар а хьехош, шег-шега диначу хаттарша шекбаьхнера и къонахой. Цу хийрачуьнан хьаштонан бух бовза, хIинца царна тIедоьжнера, шайлахь дагадовлар долу ловзар цуьнца лелон. Цу шина цIарца кхарна вевзарг цхьаъ велахь, вукхо лоьхург ши стаг хилар, хиара кхарна дукха хан а ялале. Иза, шеко а йоцуш, мостагIчуьнан талламхо хилар, цунах Iораделира кхарна. Массеран семачу, амма къайле йолчу тидамехь вара и некъахо цул тIаьхьа.
          Ялхитта кIира хьалха, кхара дитина, Iаламо хазалла елла хилла и чIаж, шен амат хийцина, девзура доцчу даьллера хIинца. Цу юкъахь хилла, «синкъераман майда» тIехь йолу и жима акъари, мокхалла тIеэцначу варкъах тараеллера хIинца. Дехьа-сехьа лаьттачу лаьмнин оькъамаша IиндагI деллачу лахенашкахь гуш, иттех четар дара, царех онда цхьаъ, шена чохь моцаха, кхеташо дIаяхьнарг а долуш.
          ЧIажан кевнехь лаьтта гIаролан меттиг, кхин тIех хийцам болуш яцара, цу ханан парталалла а, кIезга хилар а ца лерича. Шайн некъ боьхкуш стаг ца хаавалар ца дезаделлачу кхара мохь туьйхира. Цу меттехь тIеоллабеллачу оькъамо а, гIаш мажделла лаьттачу дитто а, IиндагI делла лаьттачу четар бухара схьагучаваьлла, меллаша тIеволавелира цхьа парталхо. Цуьнан амат а, иза ша а, бIахо ву эра долуш вацара. Цунах а, цуьнан накъостех а тешна хIара ков, зуламхойн ижу хира йолуш дара, кху хехойн ян цхьаа дуьхьало а йоцуш. Кху суьрто оьгIазвахийтиначу Ваванин юьхье ца хьаьжча а, цуьнгара буьйр ца хилча а, вукха висначу цхьайттанин яххьаша а гойтура, цара хIинццехь дендерг.
          - Ехка, и пашбукъаш! – аьлла дина буьйр, чекхдалаза дара, лаьтта дижийначу гIаролхойн кIесаркIаг чохь, гIемагIан юхьигаш лаьтташ.
          Юкъ-юкъа тухуш мийра а болуш, ялх стагах лаьтта и гIарол, чIажан лакхене хьаладалочу хенахь, тIаьхьадисначу орцане богIу цу чIажахь беха нах, цIеххьана севцира. ХьогIениг ю ала томехь йоцчу цу тобано шен болар а, лелар а ца хийцача, уьш сиха кхеттера, низам девзу и ларош йолу, тоба хилар шайн гIаролна «тIелеттарг».
          Цхьана куьйгаца турс хьалха а лаьцна, шолгIачуьнца, тур карахь долу дархочуьнан агIо а лаьцна йогIу йоI а, и дархо а вевзира, уьш гушшехь Ваванина. И орцахой бара Нах-Ша а, Юарубани а.
Шен де доттагIачуьнан кIант Ваване а, Варзап а вевзина важа йоI Арне, шен мар кIелхьараваккха ялочу говран юьхь дIахоьцуш, синкъераме мохь аьлла, четар лаьттачу берда тIера маса чуедира. ХIинца сапаргIат девллачеран гIовгIанаш, дукха хьолахь, «йийсар» биначарна Iиттарш а, забарш еш а яра. Лакхахьо лаьттачу доккха четар чуьра, масех къано хьалха а волуш, динан агIо а, урхалла а лелочеран тоба гучаелира, Ваванин тобано гулабина и «белхи» цу четарна тIекхочачу хенахь. Хьалхаваьлларг вара, кху кIенташна уггаре а хьомениг волу къано Эйа.
          Оцу хенахь, чIажан лахенгара хьала, чан айъана богIура цхьа дин. ТIехь верг, аматашца къаьсташ вацахь а, цо гойту васт, хьогIечуьнан ду ала мегара долуш дара. Амма иза, хьогIениг вацара. Иза хиллера, «Ха-ба-хин» махкара вогIу къонах Гуне.
«Малх лахабелча, чIаже хьалавера ву со» бохуш, аренгахь ша лаьттачу цхьана оькъаман IиндагIехь Iачу цуьнан тидам тIеберзийна хиллера, чIажан кевнехь нисделлачо. Буржал тухуш, оькъаман когашка ша лаьллина говр схьалоцуш яйъана хан бен ца ийшира, цунна кхуза кхача. Ваванина маракхета дагахь чуедда йогIу Гунен йиша Арне, цу хенахь тIекхаьчна шен ваша а вевзина, цунна тIеедира. Буйнахь тур а долуш, тIемалойн духарш доьхначаьрга а хьоьжуш, шен йишин букъа тIе шолгIа куьг хьокхуш лаьттара, хIинца а, огIазлонан чарп дIаялаза волу Гуне. ТIаьххьаре а, бакъдолчунна ша тIекхиъча, гIаддаха велавелира иза, шен накъостий а бевзина. Карара тур охьакхуссуш царна тIеведда, маралелха волавелира иза, мелла а бехкалла вахна а волуш.
Кхаьрга а хьоьжуш, къежаш лаьттара къена Эйа. Цу хенахь, Iасана тIетеIаш, гергахь лаьтта четар чуьра араваьлла Халда а вара, неIаре оьллиначу шаршун гIад лаьцна лаьтташ.
          - Маршалла ду шуьга, халкъан сий а, хьекъаллалин дай а долу тхан хьомсара къаной! Шун дегнаша къобалбечу цу сийлаллин ницкъано могашалла а, кхетам а, шух кхеттарш а совбохийла! Мехкан сий а, кхерамазалла а ларон арабевллачу турпалхошкара, маршалла дохьуш даьхкиначу тхуна, хаза кхаъ бу, ишттачу хьолахь шу карор. Хила ма-деззара, шайн декхар кхочушдеш боцу кху малончашна оха бина хIара «хьехам», тхан куралла ма ларалаш – олуш, шен накъосташна лерина буьйр дира Ваванес, - ДIадаста куьйгаш! Юхадерзаде церан герз а! – аьлла.
БIахоша и «йийсарш» мукъабохачу юкъана, хьешашкара маршалла схьаоьцуш, вистхилира Эйа а.
          - Сийлахьаниг ву кхоллам нисбан йиш ерг а, вон-дика къастон, вайна кхетам белларг а. Шуьгара кхуза кхочуш хилла цу дикачу косташа дог-ойла тоеш, вон кхаьънаша кийра Iовжош, оха даьккхина хIара ялхитта кIира, тхан синан чIогIалла зоьш чекхдаьлла. Цу муьро зийна ишта вайн адаман кхетамаш, маьIналлица кхачам беш: бакъдерг, харцдерг; нийсаниг, гоманиг; ирчалла, хазалла; майралла, стешхалла; барт, эгIар; хьал, къоьлла; дика, вон; вашар, цавашар; ирс, докъазалла. Кхин масане бу и тайпа бIостаналла йолу кхетамаш. Амма, вайна хаа дезаш цхьаъ ду. Иза, цу массо а кхетамашка лалура берг, церан шайн болу, юккъера барам бен ца хилар. ТIех лекха, я тIех лоха дерг, цу Сийлахьа волучунна деза гIуллакх дац. Гуш долу масала ду, аша схьабалийна хIара тхан хехой. Юккъерачу барамехь мукъне а, шайн декхарш цара кхочушдинехьара, ваьрхойн забарш, Iиттарш лан езара яцара церан хIинца. Аша а, юккъерачу барамал совдерг гойтуш, шайн ваьрхой, тIех пайдабоцучу ца бохуш динарг а, царна тIаьхьалонна масала а ду, шун хазна совйоккхун йолу беркат а ду. Бевзарш, безнарш шух Iаьбначул тIаьхьа, сарахь, кху четарехь вовшахакхетара ду вай. Оха, шу хIинца паргIата дуьту – олуш, хьешашна тIеволавелла цкъа мара а кхетта, шен четар чувахара къано Эйа а, цуьнца болу гIоьнчий а.
Маршалла хоттачу юкъана лахаелла гIовгIа, юха а карлаелира, самукъне аьзнашка и чIаж декадойтуш.

 
продолжение следует в частях 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12.

мой эл.адрес: 
bart_iman@wp.pl
Просмотров: 834 | Добавил: erzu | Теги: орстхой, нахи, тукхумы, ингуши, тайпы, чеченцы, вайнахи | Рейтинг: 5.0/6
Всего комментариев: 0
avatar
Музыка
Календарь
«  Июль 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Назам
Адин,Сурхон илли